Hoe zonnepanelen vergelijken?
Het kiezen van de juiste zonnepanelen kan lastig zijn door het grote aanbod van merken. Hier bespreken we de belangrijkste criteria om u te helpen een weloverwogen keuze te maken. Onderaan te pagina krijgt u ook nog een overzicht van de meest voorkomende zonnepaneel merken geëvalueerd op enkele criteria.
De datasheet van een zonnepaneel biedt een uitgebreide bron van informatie over het paneel. Hierin vindt u gegevens zoals garantievoorwaarden, rendement (efficiëntie), vermogen, afmetingen, gewicht en elektrische specificaties zoals spanning en stroomsterkte. Op de datasheet kan u in de meeste gevallen ook de spannings-, stroom- en vermogenscurves terugvinden die specifiek zijn voor elk type zonnepaneel. Bovendien bevat de datasheet ook de mechanische specificaties zoals de afmetingen, de druk- en trekbelasting en IP-klasse. Kortom, alle relevante algemene, elektrische en mechanische eigenschappen zijn hierin opgenomen.
Het is aanbevolen om bij het vergelijken van zonnepanelen steeds af te gaan op de officiële datasheet van de fabrikant zelf om zonnepanelen op een eerlijke en waarheidsgetrouwe manier te vergelijken. Let hierbij op dat je de datasheet ontvangt van de fabrikant zelf en geen informatieblad opgesteld door het bedrijf die de installatie uitvoert.
Bij het vergelijken van zonnepanelen moet je letten op de volgende specificaties die te vinden zijn op de datasheet:
- Garantie: De aangeboden product- en vermogensgarantie varieert per merk.
- Vermogen (Wp): Bepaalt de energieopbrengst van het zonnepaneel.
- Rendement: Hoeveelheid zonlicht omgezet wordt in elektriciteit, meestal tussen 20-22%.
- Temperatuur Coëfficiënt (bij Pmax): Verlies in rendement bij stijgende temperatuur (gerekend vanaf 25 °C).
Vergelijk zonnepanelen.
Krijg hulp bij het vergelijken van de beste zonnepanelen.
Garantie
Bij de aankoop van zonnepanelen is de garantie een cruciale factor.
Productgarantie
Deze garantie dekt het zonnepaneel zelf, bijvoorbeeld wanneer het paneel defect raakt. Bij veel grote (Aziatische) merken die vaak in Vlaanderen worden gebruikt, zoals JA Solar, LONGi, Trina Solar, Jinko, Risen, DAS Solar, Canadian Solar, DMEGC en LONGi, varieert deze garantie meestal van 15 tot 25 jaar. De productgarantie is de belangrijkste garantie voor een zonnepaneel. Soms wordt er een garantie aangeboden tot wel 40 jaar, men kan zich dan de vraag stellen of dit nog wel nuttig is. De technologie zal binnen 40 jaar namelijk sterk verouderd zijn.
Vermogensgarantie
Zonnepanelen verliezen jaarlijks een deel van hun vermogen, dat is eigen aan de materiaaleigenschappen van het zonnepaneel. Gelukkig dekken de meeste merken dit verlies in hun garantie. De meeste merken bieden een garantie van ongeveer 0,5% verlies per jaar. Dit betekent dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds meer dan 85% van hun oorspronkelijke vermogen moeten behouden. Deze garantie is minder belangrijk, aangezien het moeilijk te achterhalen is hoeveel elk zonnepaneel afzonderlijk produceert én bovendien zal bij een klacht de fabrikant de meting in twijfel trekken. Echter, het is interessant om te weten wat de degradatie is van het vermogen doorheen de tijd om zonnepanelen onderling te kunnen vergelijken.
Vermogen
Een van de belangrijkste waarden op een datasheet is het vermogen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Stel dat u twee offertes heeft voor 10 panelen: de ene met panelen van 370 Wp en de andere met panelen van 440 Wp. Dit verschil van 70 Wp resulteert in een jaarlijks opbrengst verschil van ongeveer 65 tot 75 kWh.
De meeste zonnepanelen voor residentieel gebruik hebben tegenwoordig een vermogen tussen de 410 Wp en 440 Wp en hebben een afmeting van 1,75 meter bij 1,15 meter. Een residentieel zonnepaneel heeft dus ongeveer een oppervlakte van 2,00 vierkantemeter (M2) met een vermogensdichtheid van 220 Wp per vierkantemeter (M2).
Laat je dus niet misleiden door verkopers die beweren een zonnepaneel te hebben met hoger vermogen, grote kans dat het zonnepaneel ook grotere afmetingen heeft. Een zonnepaneel met een vermogen van - bijvoorbeeld - 550 Wp zijn niet per se beter, maar hebben grotere afmetingen van 2,2 m bij 1,1 m. Deze grotere panelen zijn voornamelijk geschikt voor industriële installaties en zonneparken. Voor een standaard dak zijn ze te zwaar, moeilijk te plaatsen en vaak niet compatibel met residentiële omvormers. Het rendement van deze grotere panelen is hetzelfde als dat van kleinere residentiële panelen.
Rendement of efficiëntie
Dit geeft aan hoeveel zonlicht een zonnepaneel kan omzetten in elektriciteit, uitgedrukt als een percentage. Bij de meeste zonnepanelen ligt dit rendement tussen de 20% en 22%. Zonnepanelen met een hoger rendement kunnen bijzonder belangrijk zijn als u beperkte ruimte heeft. Merken zoals JA Solar en Sunpower staan bekend om hun hoge rendement. In de volksmond worden deze panelen ook hoogrendements zonnepanelen genoemd.
Temperatuurcoëfficiënt
Wist u dat zonnepanelen minder efficiënt zijn op warme, zonnige dagen? Het is waar: bij een temperatuur van 30 graden presteren zonnepanelen slechter dan bij 15 graden. Dit rendementsverlies wordt uitgedrukt als een percentage per eenheid temperatuurstijging (%/°C). Zonnepanelen worden getest onder Standaard Test Condities (STC), wat neerkomt op het simuleren van perfecte omstandigheden zoals hieronder weergegeven.
De STC-omstandigheden zijn:
- Een temperatuur van 25 graden Celsius van de zonnecel
- Een instralingsintensiteit van 1000 W/m²
- Een luchtmassa-eenheid (AM) van 1,5
- Loodrechte instraling van het licht op de zonnecel
Vooral de 25 graden Celsius celtemperatuur is een belangrijke maatstaf. Een zonnepaneel wordt warmer dan de omgevingstemperatuur. Bij het vergelijken van verschillende merken zonnepanelen, zoek je naar een paneel met een zo laag mogelijk rendementsverlies °C. Een goed zonnepaneel heeft altijd een temperatuurcoëfficiënt van minder dan 0,50%/°C.
Tolerantie technische specificaties
We leven niet in een ideale wereld, daarom zit er altijd een toegestane afwijking of ook wel "tolerantie" genoemd op testresultaten. Een tolerantie kan uitgedrukt worden in een percentage of wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De tolerantie geeft het mogelijke verschil aan dat kan optreden tijdens de Standaard Test Condities (STC). Op de datasheet kunt u bijvoorbeeld een tolerantie van “0 Wp / +5 Wp” zien. Dit betekent dat een zonnepaneel met een vermogen van 400 Wp in realiteit een vermogen zal hebben dat ligt tussen 400 Wp en 405 Wp.
Wat is het Tier 1 Systeem?
Het Tier 1 systeem voor zonnepanelen is een manier om de betrouwbaarheid en kwaliteit van zonnepanelenmerken te beoordelen. Dit systeem helpt consumenten en investeerders te kiezen welke merken het meest betrouwbaar zijn. Deze classificatie wordt meestal gemaakt door financiële instellingen, zoals Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Laten we stap voor stap bekijken wat dit systeem inhoudt.
Om een Tier 1 status te krijgen, moeten fabrikanten voldoen aan strikte criteria. Deze criteria zijn ontworpen om de stabiliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid van de fabrikanten te waarborgen. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die in beschouwing worden genomen:
- Productievolume: Fabrikanten moeten grote hoeveelheden zonnepanelen produceren, wat een teken is van ervaring en schaalvoordelen.
- Betrouwbaarheid en Financiën: Het bedrijf moet financieel gezond zijn en geen groot risico lopen op faillissement.
- Ervaring en Tijd: Fabrikanten moeten al meerdere jaren actief zijn in de markt en een bewezen staat van dienst hebben.
- Kwaliteit en Innovatie: De zonnepanelen moeten van hoge kwaliteit zijn en vaak gepaard gaan met innovaties in technologie en efficiëntie.
- Projecten: Fabrikanten moeten betrokken zijn bij grootschalige projecten die door externe partijen gefinancierd zijn.
Enkele bekende merken die vaak als Tier 1 worden geclassificeerd, zijn:
- SunPower
- JA Solar
- LONGi Solar
- Trina Solar
- JinkoSolar
- Canadian Solar
Dit zijn enkele voorbeelden van welbekende merken die tot de Tier 1 categorie behoren en voldoen aan de strenge criteria die hierboven zijn beschreven.
Wat is PVEL?
PVEL staat voor PV Evolution Labs. Het is een toonaangevend testlaboratorium dat zonnepanelen uitvoerig test en de prestaties beoordeelt. PVEL biedt uitgebreide testprogramma's om de betrouwbaarheid, duurzaamheid en efficiëntie van zonnepanelen te evalueren. Het doel is om consumenten en investeerders te helpen de beste keuzes te maken op basis van objectieve testresultaten.
PVEL voert uitgebreide tests uit op zonnepanelen van verschillende fabrikanten. Deze tests simuleren extreme weersomstandigheden en langdurig gebruik om te zien hoe de zonnepanelen presteren in de praktijk. Hier zijn enkele van de belangrijkste testcategorieën:
- Thermische Cyclus Test: Zonnepanelen worden blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen om te zien hoe ze omgaan met warmte-uitzetting en -krimp.
- Vocht- en Warmte Test: Zonnepanelen worden blootgesteld aan hoge temperaturen en vochtigheid om te testen op vochtinsluiting en degradatie van materialen.
- Mechanische Belastingsproeven: Deze tests simuleren zware wind- en sneeuwbelastingen om te beoordelen hoe goed de panelen bestand zijn tegen fysieke stress.
- UV Verouderingstest: Panelen worden blootgesteld aan hoge niveaus van UV-licht om te zien hoe goed ze bestand zijn tegen zonnestraling op de lange termijn.
- Stroomafnemer Verouderingstest: Deze test kijkt naar de elektrische prestaties van de zonnepanelen over tijd om te zien hoeveel energie ze na verloop van tijd blijven produceren.
- Duurzaamheid: Hoe goed de zonnepanelen bestand zijn tegen fysieke en milieustress.
- Efficiëntie: Hoeveel elektriciteit de zonnepanelen kunnen produceren.
- Degradatiesnelheid: Hoe snel de prestaties van de zonnepanelen achteruitgaan.
- Garantievoorwaarden: Hoe goed de garanties van de fabrikanten zijn in vergelijking met de testresultaten.
PVEL publiceert regelmatig lijsten van de beste presterende zonnepanelen op basis van hun tests. Enkele merken die vaak hoog scoren in PVEL tests zijn:
- LONGi Solar
- REC Group
- First Solar
- Q CELLS
- JA Solar
Deze merken worden erkend voor hun uitstekende prestaties en betrouwbaarheid in de PVEL tests.
De betere zonnepanelen: Aziatische of Europees?
Veel merken zijn vandaag de dag aan elkaar gewaagd, en de keuze hangt vaak af van kleine details of persoonlijke voorkeuren, zoals het esthetische aspect. Niet alleen het merk van de zonnepanelen is belangrijk; minstens even belangrijk (of zelfs belangrijker) is de keuze van de juiste omvormer (en thuisbatterij), evenals de juiste installateur.
Het is cruciaal om een goede samenstelling van verschillende componenten te hebben: zonnepanelen, omvormer, solarkabels en dakmontagesysteem. Daarnaast is de kwaliteit van de installatie door de installateur van groot belang. Een installateur moet netjes en correct te werk gaan. Denk ook aan de bereikbaarheid en de nazorg na de installatie, voor het geval er problemen ontstaan. Een kwalitatieve installateur zal altijd goed bereikbaar zijn en snel hulp bieden bij het oplossen van een probleem. Onthoud dat kwaliteitsproducten, materialen en dienstverlening een prijs hebben.
Als we uitsluitend het beste zonnepanelenmerk mogen kiezen, is het aan te raden een Tier 1-merk te nemen dat een perfecte score behaalt op de PVEL-test. De grote Aziatische zonnepanelenmerken voldoen aan deze criteria.
De realiteit is dat Aziatische zonnepanelenmerken tegenwoordig de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Europese merken hebben moeite om op prijs te concurreren, en ook de productie en technologie staan veel verder in Azië, mede door lagere loonkosten. Veel Europese zonnepanelenmerken staan onder financiële druk en hebben hun productie deels stilgelegd. Hierdoor kan de garantie van een Aziatisch merk meer waard zijn dan die van een Europees merk zoals Meyer Burger, Recom, Bauer of Solarwatt. De meeste Aziatische merken hebben duizenden tot tienduizenden medewerkers, terwijl een 'groot' Europees zonnepanelenbedrijf maximaal enkele honderden mensen in dienst heeft.
Merken zoals LONGi Solar, JA Solar, SunPower, Jinko, Qcells, Canadian Solar, DMEGC en Tongwei (TW Solar) zijn allemaal goede opties. Bekijk hieronder onze eigen rangschikking, die rekening houdt met verschillende evaluatiecriteria.
Rangschikking zonnepanelen merken
Hieronder vind je een ranglijst van de meest voorkomende zonnepaneel fabrikanten van 2024. De ranglijst van zonnepaneel fabrikanten is gebaseerd op een uitgebreide en objectieve evaluatie van betrouwbare bronnen zoals Bloomberg New Energy Finance (BNEF), PV Magazine, en RENVU. Deze evaluatie houdt rekening met drie belangrijke criteria: gevestigde waarde, garantievoorwaarden en kwaliteit van de zonnepanelen. De gegevens zijn zorgvuldig geanalyseerd door onze ingenieurs om een objectieve en accurate ranglijst te creëren, waarbij elk merk wordt beoordeeld op zijn prestaties en betrouwbaarheid in de markt.