Heb je nog meer vragen over hernieuwbare energie?
Bekijk hier de antwoorden op veelvoorkomende vragen. Toch geen antwoord gevonden op jouw vraag? Wij staan klaar om al jouw energievragen te beantwoorden.
Zonnepanelen
De kosten voor de installatie van zonnepanelen kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem, het type zonnepanelen dat gebruikt wordt, de complexiteit van de installatie en de locatie van de woning.
Gemiddeld genomen kost de installatie van zonnepanelen tussen de € 4.000 en € 15.000 voor een huishouden, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Dit is echter slechts een schatting en de werkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen.
Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat de kosten van de installatie van zonnepanelen op termijn kunnen worden terugverdiend door middel van lagere energierekeningen en eventuele subsidies of fiscale voordelen.
Bij ons kunt u erop vertrouwen dat wij enkel samenwerken met vooraanstaande fabrikanten van zonnepanelen die een ongeëvenaarde kwaliteit leveren. Wij stellen zeer hoge eisen aan de prestaties en duurzaamheid van de zonnepanelen die wij leveren en daarom werken we uitsluitend met producenten die aan deze strenge criteria voldoen.
Onze toptier fabrikanten bieden niet alleen indrukwekkende rendementen en een lange levensduur van hun zonnepanelen, maar zij geven tevens uitgebreide garanties om u maximale gemoedsrust te bieden. U kunt erop vertrouwen dat u met onze zonnepanelen investeert in een duurzame energieoplossing van ongeëvenaarde kwaliteit.
De hoeveelheid benodigde zonnepanelen is afhankelijk van jouw huidige en toekomstige energieverbruik. Aangezien elektriciteit steeds vaker gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor elektrische voertuigen en airconditioners, is het belangrijk om rekening te houden met de toekomstige vraag naar energie. Onze Energy Experts kunnen u helpen het benodigd aantal zonnepanelen te bepalen.
De levensduur van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de panelen, de omgevingsomstandigheden en hoe goed ze worden onderhouden. Over het algemeen wordt verwacht dat zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan en veel fabrikanten bieden garanties van 25 jaar of langer op de prestaties van hun panelen. Na 25 jaar zullen de zonnepanelen nog steeds elektriciteit opwekken, maar de efficiëntie (ook wel rendement) kan afnemen. De daling van het rendement is echter gering en verschilt tussen fabrikanten en per type paneel.
U merkt waarschijnlijk zelf al dat zonnepanelen steeds toegankelijker worden. Door de drastische daling van de kostprijs over de jaren heen, zal de investering zich snel terugbetalen. Bovendien is de kostprijs van elektrische energie van het net ook sterk gestegen. De combinatie van deze factoren maakt het uitbreiden van uw zonnepanelen installatie een verstandige keuze. Natuurlijk moet u dit wel in detail bekijken en ervoor zorgen dat uw energiesysteem in evenwicht is met uw persoonlijke energiebehoeften.
Daarnaast zorgt de opkomst van elektrische auto's, warmtepompen en airco's voor een sterke stijging van het elektrisch energieverbruik van gezinnen en bedrijven. Om aan deze stijgende vraag te voldoen, kunt u meer zonnepanelen plaatsen.
Onder normale omstandigheden hebben zonnepanelen geen speciaal onderhoud nodig, hoewel dit afhankelijk kan zijn van de specifieke situatie. Als u toch uw zonnepanelen wilt laten reinigen of controleren, is het raadzaam om dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Ook wij kunnen u hierbij helpen.
Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de gelijkstroom (DC) die door zonnepanelen wordt geproduceerd omzet in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huizen en gebouwen. Het is een essentieel onderdeel van elk zonne-energiesysteem, omdat het ervoor zorgt dat de elektriciteit die wordt geproduceerd door de zonnepanelen kan worden gebruikt om uw huis van stroom te voorzien en overtollige energie terug te voeden aan het elektriciteitsnet.
Zonnepanelen produceren gelijkstroom, wat betekent dat de elektriciteit in één richting stroomt. Huizen en gebouwen hebben echter wisselstroom nodig, waarbij de stroomrichting regelmatig verandert. Dit is waar de omvormer in het spel komt: het zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huizen en gebouwen.
Het type omvormer dat u nodig hebt, hangt af van het type zonnepanelen dat u hebt en het type systeem dat u hebt geïnstalleerd. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, waaronder string-omvormers, micro-omvormers en power optimizers, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren zonnepanelen installateur om het juiste type omvormer te kiezen dat past bij uw specifieke zonne-energiesysteem en uw energiebehoeften.
Wp staat voor Wattpiek en wordt gebruikt als een maatstaf voor het vermogen van een zonnepaneel. Het geeft aan hoeveel energie een zonnepaneel kan produceren onder standaard testomstandigheden (STC - Standard Test Conditions), die meestal een stralingsniveau van 1000 watt per vierkante meter, een celtemperatuur van 25 graden Celsius en een luchtmassa van 1,5 omvatten.
Met andere woorden, één Wattpiek geeft aan dat het zonnepaneel in ideale omstandigheden (STC) één watt vermogen kan produceren. Een typisch commercieel zonnepaneel heeft een vermogen tussen 250 en 400 Wp, afhankelijk van de grootte en de efficiëntie van het paneel.
Vermogen en energieverbruik zijn gerelateerde maar verschillende concepten. Vermogen is de snelheid waarmee energie wordt gebruikt of opgewekt, gemeten in watt (W). Energieverbruik is de totale hoeveelheid energie die wordt gebruikt gedurende een bepaalde periode, gemeten in wattuur (Wh) of kilowattuur (kWh).
Het vermogen geeft aan hoeveel energie per seconde wordt gebruikt of opgewekt, terwijl het energieverbruik aangeeft hoeveel energie er gedurende een bepaalde periode is gebruikt. Het energieverbruik is afhankelijk van het vermogen en de tijd waarin het vermogen wordt gebruikt.
Een gloeilamp kan als voorbeeld dienen. Het vermogen van een gloeilamp wordt uitgedrukt in watt en geeft aan hoeveel elektrische energie per seconde wordt gebruikt om licht te produceren. Het energieverbruik van de gloeilamp wordt uitgedrukt in wattuur of kilowattuur en geeft aan hoeveel energie er gedurende een bepaalde periode is verbruikt om licht te produceren. Bijvoorbeeld, als u een 100 watt gloeilamp gedurende 10 uur laat branden, verbruikt u 1.000 wattuur of 1 kilowattuur aan energie.
Kort samengevat, vermogen geeft de snelheid van energiegebruik aan, terwijl energieverbruik de totale hoeveelheid energie aangeeft die gedurende een bepaalde periode is gebruikt.
Het produceren van zonnepanelen en thuisbatterijen vereist natuurlijke hulpbronnen en energie, wat resulteert in een bepaalde mate van milieubelasting. Echter, zodra de zonnepanelen en thuisbatterijen zijn geïnstalleerd en in gebruik zijn genomen, kunnen ze bijdragen aan het verminderen van de milieubelasting door het verminderen van de vraag naar fossiele brandstoffen.
Zonnepanelen produceren schone energie zonder uitstoot van broeikasgassen en kunnen de hoeveelheid uitgestoten koolstofdioxide verminderen. Thuisbatterijen kunnen zonne-energie opslaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt, wat kan helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de CO2-uitstoot.
Het is echter belangrijk op te merken dat de milieubelasting van zonnepanelen en thuisbatterijen afhankelijk is van de gebruikte materialen, de productie- en transportmethoden en de manier waarop ze worden afgedankt. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van zonnepanelen en thuisbatterijen voor duurzame en milieuvriendelijke opties te kiezen en deze op de juiste manier te recyclen aan het einde van hun levensduur.
Het is belangrijk op te merken dat de terugverdientijd van zonnepanelen en thuisbatterijen niet alleen afhankelijk is van factoren zoals de initiële kosten van de installatie en de energiebesparing, maar ook van de prijs van elektriciteit en eventuele overheidsstimulansen zoals subsidies.
Bovendien kunnen de prestaties van zonnepanelen en thuisbatterijen variëren afhankelijk van - bijvoorbeeld - de locatie, weersomstandigheden en onderhoudsprocedures. Het is daarom belangrijk om een grondige analyse uit te voeren voordat u besluit om te investeren in deze technologieën. In sommige gevallen kan de terugverdientijd korter zijn dan 5 jaar, terwijl in andere gevallen deze langer kan zijn dan 8 jaar.
Onze Energy Experts bekijken uw persoonlijke situatie om de terugverdientijd in kaart te brengen.
In België is de ideale oriëntatie voor zonnepanelen gericht naar het zuiden met een helling van ongeveer 35 graden ten opzichte van de horizon.
Het is echter belangrijk om rekening te houden met eventuele schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels, omdat deze de opbrengst van de zonnepanelen aanzienlijk kunnen verminderen. Onze Energy Experts houden rekening met alle factoren die van invloed zijn op de optimale oriëntatie van de panelen om een maximale opbrengst te verzekeren.
Zonnepanelen werken het beste bij helder zonlicht, maar ze kunnen ook energie opwekken op bewolkte dagen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, en hoewel het niveau van opgewekte elektriciteit op bewolkte dagen lager kan zijn dan op zonnige dagen, kunnen ze nog steeds energie produceren.
Zonnepanelen werken niet 's nachts omdat er dan geen zonlicht beschikbaar is om om te zetten in elektriciteit. Om toch energie te kunnen gebruiken tijdens de nacht, kan men overdag zonne-energie opslaan in een batterijopslagsysteem wanneer er overtollige energieproductie is. Deze opgeslagen energie kan dan 's nachts gebruikt worden om het huis van stroom te voorzien.
PERC-technologie, uitgevonden in 1983, is de laatste jaren populair geworden in de zonnepanelenindustrie. Het heeft betrekking op de verschillende lagen die in een zonnepaneel aanwezig zijn. Door twee lagen - PE en RC - toe te voegen verbetert het rendement van zonnepanelen aanzienlijk.
Deze twee lagen worden toegevoegd aan het paneel, één laag voor de zonnecel en één laag achter de zonnecel. De laag achter de zonnecel (RC of passivated Rear Contact) reflecteert het licht opnieuw naar de zonnecel. In een traditioneel zonnepaneel zou het licht door de folie of het glas geabsorbeerd worden, waardoor minder licht de zonnecellen bereikt. De eerste laag (Passivated Emitter) filtert het licht zodat enkel licht met interessante golflengtes opgenomen worden door het zonnepaneel. Denk bijvoorbeeld aan infrarood, een vorm van licht met een hoge golflengte die voornamelijk stralingswarmte met zich meebrengt. Iets wat je wil vermijden in een zonnepaneel, aangezien de temperatuur het rendement beïnvloedt.
Samengevat biedt PERC dus twee voordelen: betere reflectie van zonlicht naar de zonnecellen in plaats van absorptie door de folie en verbeterde warmteafvoer. Dit verhoogt het rendement met ongeveer 1%, wat aanzienlijk is.
Er zijn echter ook nadelen aan PERC-panelen. Ze degraderen sneller door de toegenomen absorptie van zonlicht, maar de hogere efficiëntie compenseert dit. Ook kan er spanningsgeïnduceerde degradatie optreden, vooral bij polykristallijne panelen, die minder gebruikelijk zijn in de regio.
Monokristallijne zonnepanelen zijn efficiënter en compacter, maar duurder. Ze hebben een zwart uiterlijk en halen rendementen van 19% tot 23%. Polykristallijne panelen zijn goedkoper en hebben een blauw uiterlijk. Ze zijn iets minder efficiënt (14% tot 18%), maar nemen meer ruimte in beslag. De keuze hangt af van budget en beschikbare ruimte: monokristallijne voor kleinere installaties, polykristallijne voor grotere.
In de wereld van zonne-energie spelen twee belangrijke spelers een rol: de N-type en P-type zonnecellen. Hoewel P-type zonnecellen op dit moment vaker voorkomen, bieden N-type zonnecellen aanzienlijke voordelen die de moeite van het overwegen waard zijn.
Het sleutelverschil tussen deze twee types zonnecellen ligt in hun elektronenaantal. P-type cellen worden gedopeerd met boor, dat één elektron minder heeft dan silicium. Hierdoor krijgt de cel een positieve lading. Aan de andere kant worden N-type cellen gedopeerd met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium, wat resulteert in een negatief geladen cel.
Wat maakt N-type zonnecellen zo aantrekkelijk? Ten eerste hebben ze een opmerkelijk hogere efficiëntie, momenteel tot 25,7%, en deze efficiëntie heeft nog ruimte om te groeien. Deze superieure efficiëntie is te danken aan de hogere levensduur van N-type zonnecellen. Ze zijn betrouwbaarder, hebben lagere temperatuurcoëfficiënten (lagere temperatuurgevoeligheid) en zijn beter bestand tegen degradatie bij langdurige blootstelling aan zonlicht. Bovendien hebben N-type zonnecellen een langere levensduur en behouden ze hun conversie-efficiëntie beter gedurende hun levensduur.
De voordelen op een rijtje:
- Betere efficiëntie: N-type zonnecellen kunnen een efficiëntie bereiken tot 25,7%.
- Betere prestaties bij hoge temperaturen: Ze presteren beter onder warme omstandigheden, wat vooral gunstig is tijdens zonnige zomers.
- Minder Licht Geïnduceerde Degradatie (LID): N-type panelen lijden minder aan LID, wat betekent dat ze hun efficiëntie beter behouden.
- Langere levensduur: Door gebruik te maken van specifieke materialen en methoden hebben N-type zonnecellen een langere levensduur.
- Betere prestaties bij weinig licht: Ze zijn effectiever tijdens de ochtenden, avonden of bewolkte dagen.
Hoewel P-type zonnepanelen op dit moment kostenefficiënter zijn dan N-type zonnepanelen, is de aanzienlijke efficiëntiewinst en betrouwbaarheid van N-type zonnecellen een belangrijke reden waarom ze steeds populairder worden in de zonne-industrie.
(Thuis)batterij
Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit opslaat die is opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen, zodat het kan worden gebruikt wanneer de energieproductie laag is of de vraag hoog is. Dit kan helpen om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen en de kosten voor energieverbruik te verlagen.
Het beheer van de batterijopslag gebeurt via een batterijbeheersysteem, dat de laad- en ontlaadcyclus van de batterij regelt en bewaakt. Dit systeem controleert ook de beschikbare energie in de batterij en past de laad- en ontlaadprocessen aan om de levensduur van de batterij te maximaliseren.
Het produceren van zonnepanelen en thuisbatterijen vereist natuurlijke hulpbronnen en energie, wat resulteert in een bepaalde mate van milieubelasting. Echter, zodra de zonnepanelen en thuisbatterijen zijn geïnstalleerd en in gebruik zijn genomen, kunnen ze bijdragen aan het verminderen van de milieubelasting door het verminderen van de vraag naar fossiele brandstoffen.
Zonnepanelen produceren schone energie zonder uitstoot van broeikasgassen en kunnen de hoeveelheid uitgestoten koolstofdioxide verminderen. Thuisbatterijen kunnen zonne-energie opslaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt, wat kan helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de CO2-uitstoot.
Het is echter belangrijk op te merken dat de milieubelasting van zonnepanelen en thuisbatterijen afhankelijk is van de gebruikte materialen, de productie- en transportmethoden en de manier waarop ze worden afgedankt. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van zonnepanelen en thuisbatterijen voor duurzame en milieuvriendelijke opties te kiezen en deze op de juiste manier te recyclen aan het einde van hun levensduur.
Het is belangrijk op te merken dat de terugverdientijd van zonnepanelen en thuisbatterijen niet alleen afhankelijk is van factoren zoals de initiële kosten van de installatie en de energiebesparing, maar ook van de prijs van elektriciteit en eventuele overheidsstimulansen zoals subsidies.
Bovendien kunnen de prestaties van zonnepanelen en thuisbatterijen variëren afhankelijk van - bijvoorbeeld - de locatie, weersomstandigheden en onderhoudsprocedures. Het is daarom belangrijk om een grondige analyse uit te voeren voordat u besluit om te investeren in deze technologieën. In sommige gevallen kan de terugverdientijd korter zijn dan 5 jaar, terwijl in andere gevallen deze langer kan zijn dan 8 jaar.
Onze Energy Experts bekijken uw persoonlijke situatie om de terugverdientijd in kaart te brengen.
Moderne thuisbatterijen zijn ontworpen met veiligheid als prioriteit en hebben verschillende beveiligingsfuncties, zoals overspanningsbeveiliging, overstroombeveiliging en oververhittingsbeveiliging, om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn in gebruik. Bovendien moeten thuisbatterijen voldoen aan strenge veiligheidsnormen en regelgeving voordat ze op de markt worden gebracht.
Om ervoor te zorgen dat u veilig gebruik kunt maken van een thuisbatterij, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en een gekwalificeerde en ervaren professional in te huren voor de installatie. Wanneer correct geïnstalleerd, zijn thuisbatterijen zeer veilig en betrouwbaar, waardoor u de voordelen van energieopslag in huis kunt benutten met gemoedsrust. Als u vragen heeft over de de installatie of het gebruik van een thuisbatterij, aarzel dan niet om ons te contacteren.
De levensduur van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het type batterij, de kwaliteit van de batterij, de omstandigheden waaronder de batterij wordt gebruikt.
Over het algemeen hebben de meeste thuisbatterijen een garantie van 5 tot 10 jaar. Het is belangrijk om te onthouden dat de levensduur van een batterij kan worden verkort als deze niet goed wordt onderhouden of als deze onder extreme omstandigheden wordt gebruikt. Bij normaal gebruik moet u zich geen zorgen maken over de levensduur.
Premies - Subsidies
In bepaalde gevallen zijn er nog steeds premies beschikbaar voor zonne-energie. Maar laat u niet ontmoedigen als u geen premies meer kan krijgen. De kostprijs van zonnepanelen en thuisbatterijen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, waardoor de investering in zonne-energie zich snel terugverdient. Het is niet langer nodig om premies en subsidies te ontvangen om de investering rendabel te maken.
U kunt subsidies en/of premies aanvragen via de netbeheerder (Fluvius). Maak u geen zorgen, als u zonnepanelen, een thuisbatterij of laadpaal installeert, helpen wij u om de nodige administratie in orde te krijgen, zodat u de premies kunt ontvangen.
Energiemanagement systemen
Energiemanagement systemen verzamelen gegevens over energieverbruik met sensoren, analyseren deze met software, en maken aanbevelingen voor optimalisatie. Communicatietechnologie wordt gebruikt om gegevens tussen apparaten over te dragen. Het doel is om energieverbruik te optimaliseren, kosten te verlagen en duurzaamheid te verbeteren.
Over ons
Wij zijn actief in de omgeving van Vlaams-Brabant, waaronder: Lubbeek, Leuven, Herent, Wijgmaal, Rotselaar, Haacht, Kampenhout, Keerbergen, Zemst, Mechelen, Heist-op-den-Berg, Aarschot, Herselt, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Boortmeerbeek, Bonheiden, Bekkevoort, Tielt-Winge, Glabbeek, Boutersem, Tienen, Hoegaarden, Bierbeek, Oud-Heverlee, Huldenberg, Overijse, Hoeilaart, Bertem, Zaventem, Steenokkerzeel, Meise, Merchtem, ...
Aarzel niet om ons de vraag te stellen of we ook tot bij jou kunnen komen.
Heb je nog meer vragen? Contacteer ons met jouw vraag!
Wij staan klaar om al jouw vragen over hernieuwbare energie te beantwoorden.