In het jaar 2023 is er een opmerkelijke daling geweest in de interesse voor zonnepanelen, vergeleken met het voorgaande jaar. In 2022 was er een hoogtepunt bereikt met meer dan 100.000 huishoudens die zonnesystemen hadden geïnstalleerd. Echter, recente gegevens laten zien dat deze trend aan het vertragen is, volgens de brancheorganisatie voor hernieuwbare energie, ODE. Om de oorzaken en gevolgen van deze verandering te begrijpen voor mensen die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen, heeft Bouwsite Livios gesproken met Herman Daniëls.
Achterliggende redenen voor de verminderde interesse
Herman Daniëls wijst op meerdere redenen die ten grondslag liggen aan de afname van bestellingen op het gebied van particuliere zonnepanelen. Een centrale factor is de toenemende complexiteit van de overgang naar duurzame energie, waardoor veel consumenten overweldigd raken en in de war zijn over welke stappen ze moeten nemen. Denk hierbij aan de aanschaf van een elektrische auto, het installeren van een warmtepomp en verplichte huisrenovaties.
Een andere belangrijke reden is dat de overheid de financiële prikkels voor zonnepanelen, zoals subsidies en premies, heeft verminderd. Dit wordt gedaan nu hernieuwbare energie steeds meer als normaal wordt beschouwd. Hierdoor voelen mensen minder urgentie om direct zonnepanelen te installeren.
Impact op de zonnepanelenmarkt
Deskundigen merken op dat, ondanks dat de markt voor zonnepanelen nu volwassen is en op eigen benen kan staan, er nog steeds behoefte is aan vertrouwen en duidelijke communicatie vanuit de overheid over de winstgevendheid van zonnepanelen. Hoewel de energieprijzen zijn gedaald, wat de druk om snel te investeren heeft verminderd, kan dit er ook toe leiden dat sommige mensen hun beslissing uitstellen of hun geld op andere manieren besteden.
Lange termijn perspectief
Ondanks de wereldwijde prijsdalingen, benadrukt Herman Daniëls dat kwaliteit nog steeds de hoogste prioriteit moet hebben bij het kiezen van zonnepanelen. Hoewel goedkope opties uit Azië misschien aantrekkelijk lijken, is het belangrijk om rekening te houden met de levensduur van zonnepanelen, die meestal tussen de 25 en 30 jaar ligt. Degelijke panelen en een professionele installatie zijn van cruciaal belang voor het langetermijnsucces van een zonne-energiesysteem.
Toekomstige ontwikkelingen
Naarmate de overheidssubsidies verder worden afgebouwd, wordt verwacht dat de vraag naar zonnepanelen geleidelijk zal stabiliseren en niet meer zal leiden tot de traditionele piek aan het einde van het jaar zoals voorheen. Hoewel de subsidie minder bepalend is geworden voor het rendement van de investering, blijft de installatie van zonnepanelen een lonende optie voor huiseigenaren met geschikte daken.
Ondanks de afname in interesse voor zonnepanelen in 2023, blijft het investeren in zonne-energie een verstandige keuze voor huiseigenaren. Het is belangrijk dat consumenten zich bewust blijven van de langetermijnvoordelen, gezien de toenemende complexiteit van de overgang naar duurzame energie en de afname van overheidsondersteuning. Kwaliteit en deskundige installatie blijven van essentieel belang om de opbrengst en levensduur van zonnepanelen te optimaliseren. Hoewel de markt momenteel rustiger is, blijft duurzaamheid een sleutelfactor voor de toekomst van energieopwekking.
Meer advies nodig? Onze Energy Experts helpen jouw graag verder.