Wat is het verschil tussen een omvormer en micro-omvormers?
Lange tijd was de centrale omvormer de standaard bij de installatie van zonnepanelen, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor micro-omvormers. Een systeem met micro-omvormers werkt op een andere manier dan een centrale omvormer. Bij micro-omvormers wordt onder elk paneel een kleine omvormer geplaatst die de gelijkstroom ter plaatse omzet in wisselstroom. In een systeem met een centrale omvormer zijn alle zonnepanelen aangesloten op één centrale omvormer (stringomvormer), die doorgaans binnen in huis of in een schuur wordt geïnstalleerd.
Hoe werkt een centrale omvormer?
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom. Een centrale omvormer zet deze gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom, oftewel alternating current (AC), die we in huis gebruiken voor elektrische apparaten. Wanneer de vraag naar stroom in huis laag is en de zonnepanelen een overschot aan energie genereren, kan de omvormer het overtollige vermogen terugleveren aan het energienet.
Centrale omvormer versus micro-omvormers
Een centrale omvormer wordt voornamelijk gebruikt voor zonnepanelen die in serieschakeling zijn geïnstalleerd. In een serieschakeling worden de zonnepanelen als een keten aan elkaar gekoppeld, waarbij de prestaties van elk paneel elkaar beïnvloeden. Dit betekent dat schaduw op één paneel de prestaties van het hele systeem kan verminderen.
Micro-omvormers daarentegen worden steeds vaker gekozen omdat ze onder elk paneel afzonderlijk worden geïnstalleerd, wat betekent dat elk paneel onafhankelijk werkt. Hierdoor zijn de prestaties van het systeem minder afhankelijk van schaduw of prestatieproblemen bij een enkel paneel. Bovendien maakt deze configuratie een parallelinstallatie mogelijk, wat betekent dat elk paneel afzonderlijk kan bijdragen aan het totale vermogen zonder beïnvloed te worden door de andere panelen.
Wat zijn de voordelen van micro-omvormers?
- Betere prestaties bij schaduwrijke daken: Aangezien elk paneel onafhankelijk werkt, heeft schaduw op één paneel geen invloed op de prestaties van andere panelen. Daarom kan een micro-omvormer beter zijn voor schaduwrijke daken.
- Flexibiliteit bij installatie: Micro-omvormers maken het mogelijk om panelen in verschillende richtingen te installeren zonder prestatieverlies.
- Gedetailleerde monitoring: Elk paneel kan afzonderlijk worden gecontroleerd, wat helpt bij het snel identificeren van storingen.
Wat zijn de nadelen van micro-omvormers?
- Duurder in aankoop: Voor elk paneel afzonderlijk zal je een micro-omvormer moeten aankopen, wat de aankoopprijs bij grotere installaties kan opdrijven. Micro-omvormers zijn vaak duurder in aankoop dan een traditionele centrale omvormer, zeker bij normale tot grote installaties.
- Storingsgevoelig: Meer elektronische componenten verhogen de kans op een storing. Micro-omvormers hebben het voordeel een storing te kunnen opsporen voor elk afzonderlijk paneel, maar elke micro-omvormer kan zelf ook een defect krijgen.
- Minder flexibiliteit: Micro-omvormer fabrikanten werken vaak binnen een vast ecosysteem. Aangezien micro-omvormers een andere werking hebben dan traditionele string omvormers, zijn ze vaak niet compatibel met andere systemen. Denk hierbij aan thuisbatterijen, slimme sturing enzoverder. Je zit vast binnen een vast ecosysteem van een fabrikant, wat de volledige installatie duurder kan maken en je minder vrijheid geeft om ook voor andere producten te kiezen.
Micro-omvormers bewijzen hun nut in bepaalde situaties, maar zijn niet in alle gevallen de betere keuze. Niet zeker of micro-omvormers goed aansluiten bij wat je nodig hebt? Laat je adviseren door onze energie-experten, klik hier.