Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Kies de juiste zonnepanelen voor jouw dak en persoonlijke situatie.

Als je naar de Belgische daken kijkt, zie je meestal blauwe of zwarte zonnepanelen liggen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee kleuren? En welke kleur panelen moet je kiezen en waarom? In deze blogpost zetten we alle argumenten op een rij die naast de kleur bepalen welk type zonnepanelen het meest geschikt is voor jouw dak en jouw situatie.

Wat verklaart het verschil in uitzicht tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Op schuine daken zie je vaak zwarte zonnepanelen liggen, omdat ze zichtbaar zijn vanaf de straat en mensen ze over het algemeen mooier vinden. Op platte daken worden daarentegen vaker blauwe zonnepanelen geplaatst. Het kleurverschil wordt veroorzaakt door het productieproces.

Blauwe zonnepanelen bestaan uit verschillende gestolde siliciumkristallen en worden daarom ook wel polykristallijn (of multikristallijn) genoemd. Elke cel bestaat uit meerdere samengesmolten kristallen die onregelmatig op elkaar aansluiten, waardoor het paneel niet egaal van kleur is. Soms lijkt het zelfs alsof er vlekken in het paneel zitten, maar bij nieuwere modellen is dat steeds minder het geval.

Zwarte zonnepanelen daarentegen hebben een enkel kristal als basis, vandaar de naam monokristallijn. Het productieproces is vergelijkbaar, maar het vloeibare kristal wordt tijdens de stolling gemanipuleerd, zodat alle deeltjes dezelfde richting uitkijken en mooi op elkaar aansluiten. Dit geeft een effen effect, zonder vlekken. Je herkent dit type zonnepaneel aan de cellen met afgeronde hoeken en de (meestal witte) ruitjes ertussen. Vaak hebben ze ook een zwart bespoten aluminium frame voor een nog egaler uitzicht en minder reflectie.

Is de werking van blauwe en zwarte zonnepanelen hetzelfde?

Naast het kleurverschil werken zwarte en blauwe zonnepanelen ook anders. Op blauwe panelen wijzen de kristallen in verschillende richtingen, als een waaier, waardoor ze gemakkelijk diffuus of indirect zonlicht opvangen. In zwarte zonnecellen wijzen alle kristallen dezelfde richting uit, waardoor ze meer energie produceren bij directe straling.

Is er een verschil in opbrengst (rendement) tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Als het zonlicht recht op zwarte panelen schijnt, produceren ze meer energie dan blauwe panelen. Echter, in de praktijk zijn panelen zelden zo geplaatst dat ze altijd rechtstreeks zonlicht ontvangen, en blauwe panelen presteren beter bij indirecte straling. Daarom is er op jaarbasis eigenlijk geen verschil in opbrengst tussen de twee typen zonnepanelen.

Monokristallijne (zwarte) zonnepanelen hebben weliswaar een iets hoger rendement per oppervlakte. Dus als je een klein, zuidgericht dak hebt, zorgen zwarte zonnepanelen voor een grotere opbrengst. Heb je echter een groter bruikbaar oppervlak op je dak, dan zijn blauwe zonnepanelen een goede keuze vanwege hun voordeligere prijs per Wattpiek.

Het is belangrijk om te weten dat zwarte panelen, vooral de all-black varianten waarbij zelfs de witte ruitjes zijn 'ingekleurd', sneller opwarmen dan blauwe zonnepanelen. Deze hoge temperaturen kunnen de productie enigszins beïnvloeden omdat - over het algemeen - zonnepanelen een lager rendement hebben bij hogere temperaturen. Met andere woorden, het zonlicht (zonne-energie) wordt minder efficiënt omgezet in elektrische energie.

Moet ik nu kiezen voor zwarte of blauwe zonnepanelen?

Om een juiste keuze te maken, moet je alle bovenstaande factoren in overweging nemen. Blauwe zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper, maar zwarte zonnepanelen leveren meer op voor kleine daken. Als je een schuin dak hebt met donkere dakpannen, kunnen blauwe panelen wellicht een storend element zijn.

Het is raadzaam om alle mogelijkheden te onderzoeken met een energie-expert die rekening houdt met zowel je esthetische voorkeur als de oriëntatie van je dak en je verwachte energieverbruik. Nog niet duidelijk voor jouw wat het nu zal worden? Laat je bijstaan door onze ingenieurs en Energy Experts, zij bekijken samen met jou de verschillende factoren. Aarzel niet om contact op te nemen via ons contactformulier!

Alles wat je moet weten over monokristallijne zonnepanelen.
We bespreken de eigenschappen, installatie, onderhoud en toepassingen van monokristallijne zonnepanelen.