Elektrisch rijden vergt wat meer planning om ervoor te zorgen dat je batterij voldoende is opgeladen. Thuis laden biedt niet alleen gemak, maar ook de mogelijkheid om aan het voordeligste tarief op te laden.
Laten we eens kijken naar de verschillende opties:
Gewoon stopcontact
Aan een gewoon stopcontact kan je laden met een snelheid van 2,3 kW/uur. De laadsnelheid is beperkt, dit komt omdat de elektrische voorziening (kabels, schakelmateriaal) van een stopcontact niet gemaakt is grote stromen te voorzien die nodig zijn voor grote verbruikers, zoals het laden van een grote batterij die in jouw auto zit. Een auto met een batterij van 80 kWh laden, duurt op deze manier 34 uren.
Laadpaal met monofase aansluiting
Hier wordt het iets technischer. Je kan een driefasige en monofasige aansluiting hebben. Om het even heel eenvoudig voor te stellen, een driefasige aansluiting heeft drie kabels waardoor stroom naar jouw laadpaal kan lopen. Bij een monofasige aansluiting is dit beperkt tot één draad, waardoor ook de laadstroom beperkt is. Je kan hiermee een maximale laadsnelheid van 3,7 kW/uur bereiken. Niet slecht, maar het kan nog beter. Een volle batterij van 80 kWh vraagt bij deze snelheid 21 uren.
Laadpaal met driefasige aansluiting
Hier heb je dus drie draden die volop stroom kunnen leveren. De laadstroom stijgt hierdoor tot 11 kW/uur. Een Een volle batterij vraagt hier 7-8 uren, ideaal om je auto tijdens de nacht weer helemaal vol te tanken met elektrische energie!