Energiezuinig Bouwen en Verbouwen in Vlaanderen (EPB)

Alles wat je moet weten over EPB eisen.

Als je van plan bent om te bouwen of te verbouwen in Vlaanderen, dan is de term "EPB" waarschijnlijk niet nieuw voor je. Maar wat betekent het eigenlijk? EPB staat voor "EnergiePrestatie en Binnenklimaat", en het is een set regels die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je gebouw energie-efficiënt en comfortabel is. Klinkt ingewikkeld? Maak je geen zorgen, we leggen het allemaal helder uit.

Waar gaat het over?

Sinds 2014 is het in Vlaanderen verplicht om bij bouw- en verbouwprojecten rekening te houden met de EPB-regelgeving. Deze regels draaien om twee belangrijke dingen: het verminderen van de hoeveelheid energie die je gebouw verbruikt, en het zorgen voor een goed binnenklimaat. Maar hoe doe je dat precies?

Hernieuwbare energie is de sleutel

Een van de belangrijkste aspecten van EPB is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Wat betekent dat? Het betekent dat je een deel van de energie die je gebouw nodig heeft, moet halen uit duurzame bronnen zoals zon, wind of biomassa. Dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee.

Hoeveel hernieuwbare energie is nodig?

De hoeveelheid hernieuwbare energie die je moet gebruiken, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste, wanneer diende je de bouwaanvraag in? Ten tweede, gaat het om nieuwbouw of een grote energiezuinige renovatie? En tot slot, wordt het gebouw gebruikt voor wonen of is het een commerciële ruimte?

Manieren om te voldoen aan de regels

Laten we het simpel houden. Als je tussen 2023 en 2024 een bouwaanvraag indient voor nieuwbouw, zijn er drie manieren om aan de hernieuwbare energie-eisen te voldoen:

  1. Je kunt zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of warmtepompboilers installeren. Afhankelijk van het type gebouw varieert het minimumaandeel tussen 25 en 35 kilowattuur per vierkante meter.
  2. Je kunt je volledige verwarmingsvraag dekken met een warmtepomp. Bovendien moet het warme water voor baden en douches ook van hernieuwbare bronnen komen.
  3. Je kunt deelnemen aan een collectief hernieuwbaar-energieproject.

Voor ingrijpende renovaties gelden vergelijkbare regels, maar met een iets lager minimumaandeel.

Wat als je bouwt na 2025?

Vanaf 2025 wordt het nog belangrijker om groen te bouwen. Gasverwarming is dan geen optie meer. Je kunt kiezen uit opties zoals warmtepompen, warmtenetten, biomassaketels of elektrische verwarming. Daarnaast moet je ook zonne-energie gebruiken. Nieuwbouwwoningen moeten minstens 15 kilowattuur per vierkante meter aan zonne-energie opwekken, terwijl niet-residentiële gebouwen 20 kilowattuur moeten bereiken.

Je kunt weer kiezen tussen zelf zonne-energie opwekken of deelnemen aan een collectief project.

Conclusie

Of je nu een nieuwe woning bouwt of een bestaand gebouw renoveert, EPB is iets waar je rekening mee moet houden. Het draait om het verminderen van energieverspilling en het zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Dit bereik je door hernieuwbare energiebronnen te benutten. Dus, bij je volgende bouw- of verbouwproject, denk eraan: EPB is de weg naar een groenere en comfortabelere toekomst!

Heb jij graag nog meer uitleg van onze energieadviseurs? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Zonnepanelen in transitie: een overzicht van veranderende markttrends en duurzame kansen